W najnowszym piśmie "Nature” ukazał się
artykuł o serze sprzed 7500 lat. To najstarsze dowody na produkcję sera na
świecie.
Najstarszy
europejski ser pochodzi z Polski
A przynajmniej jego udokumentowana
produkcja. W najnowszym „Nature” artykuł o serze sprzed 7500 lat z terytorium
Polski.
- Przeanalizowaliśmy fragmenty neolitycznej
ceramiki z polskich Kujaw. Naczynia miały specjalne dziury, podobne do tych,
które dzisiaj znajdziemy na naczyniach do produkcji sera - mówi Melanie Salque
z University of Bristol. Takie dziury służą do odsączania płynu z produktu.
Neolityczne dziury mogły jednak odsączać wiele rzeczy, dlatego potrzeba była
analiza chemiczna. Okazało się, że w tym wypadku nie ma wątpliwości: na
otworach zachowały się fragmenty mleka.
- Dowody są oszałamiające - potwierdza prof.
Richard Evershed z Bristol University. - Jeśli dodamy do siebie pozostałości
mleka w otworach, kształt i wielkość naczyń, to nie mogły one służyć do niczego
innego.
7500 lat to początki neolitu. Dopiero w tej
epoce ludzie nauczyli się uprawiać zboże i hodować bydło. Właśnie istnienie
hodowli jest warunkiem powstawania sera - tylko oswojone zwierzę pozwoli się
wydoić.
Na świecie jest tylko jeden rejon, gdzie
znaleziono wcześniejsze dowody na istnienie sera: Bliski Wschód. Ale to tam
zaczęła się rewolucja neolityczna, a zatem również udomowienie zwierząt. Stąd i
ser sprzed 8000 lat.
Następne dane, już pisane, pochodzą z okresu
5000 lat temu. - Nie wiadomo, jak dużo czasu zajęło ludziom opracowanie
techniki fermentacji mleka, która ostatecznie prowadzi do pojawienia się sera -
zastanawia się dr Peter Bogucki z Princeton University. Jeśli wierzyć
najnowszym ustaleniom, procedurę odkryto bardzo szybko. 7500 lat temu neolit
dopiero zaczął się kształtować, a na ziemiach polskich istniała dopiero
pierwsza neolityczna kultura, tzw. ceramiki wstęgowej rytej, która przybyła na
nasze ziemie z południa. Być może technikę wyroby sera przyniosła ze sobą.
Przetwarzanie mleka pozwala uniknąć alergii
spożywczych na mleko, a bardzo wielu ludzi nie toleruje laktozy. Innym powodem,
który doprowadził do wyrobu sera, jest długi termin jego przydatności do
spożycia, zdecydowanie dłuższy niż samego mleka.
- Przeanalizowaliśmy
fragmenty neolitycznej ceramiki z polskich Kujaw. Naczynia miały specjalne
dziury, podobne do tych, które dzisiaj znajdziemy na naczyniach do produkcji
sera - mówi Melanie Salque z University of Bristol. Takie dziury służą do
odsączania płynu z produktu.
Neolityczne dziury
mogły jednak odsączać wiele rzeczy, dlatego potrzeba była analiza chemiczna.
Okazało się, że w tym wypadku nie ma wątpliwości: na otworach zachowały się
fragmenty mleka. - Dowody są oszałamiające - potwierdza prof. Richard
Evershed z Bristol University. - Jeśli dodamy do siebie pozostałości mleka w
otworach, kształt i wielkość naczyń, to nie mogły one służyć do niczego innego.
- Naczynia były
nieduże, wykonane z gliny, mieściły około 5 litrów, wysokość ze 20 cm. Zwężały
się w formie takiego jakby lejka - opisuje dla Polskiego Radia współautorka badań, dr Joanna Pyzel z
Uniwersytetu Gdańskiego. - Znalezisko nie oznacza oczywiście, że ser
został wynaleziony w Europie, ale są to najstarsze
potwierdzone ślady produkcji sera na świecie - dodaje.
7500 lat to początki
neolitu. Dopiero w tej epoce ludzie nauczyli się uprawiać zboże i hodować
bydło. Właśnie istnienie hodowli jest warunkiem powstawania sera, ponieważ
jedynie oswojone zwierzę pozwoli się wydoić. Na świecie jest tylko jeden
rejon, gdzie znaleziono wcześniejsze dowody na przetwarzanie mleka: Bliski
Wschód. Ale to tam zaczęła się rewolucja neolityczna, a zatem również
udomowienie zwierząt. Stąd i ślady mleka sprzed 8000 lat. Ale tam nie ma
dowodów na to, że robiono ser! Następne dane dotyczące serów, już pisane,
pochodzą sprzed 5000 lat.
- Nie wiadomo, jak
dużo czasu zajęło ludziom opracowanie techniki fermentacji mleka, która
ostatecznie prowadzi do pojawienia się sera - zastanawia się dr Peter Bogucki z
Princeton University. Jeśli wierzyć najnowszym ustaleniom, procedurę odkryto
bardzo szybko. 7500 lat temu neolit dopiero zaczął się kształtować, a na
ziemiach polskich istniała dopiero pierwsza neolityczna kultura, tzw. ceramiki
wstęgowej rytej, która przybyła na nasze ziemie z południa. Być może technikę
wyroby sera przyniosła ze sobą.
Przetwarzanie mleka
pozwala uniknąć alergii spożywczych na mleko, a bardzo wielu ludzi nie toleruje
laktozy. Innym powodem, który doprowadził do wyrobu sera, jest długi termin
jego przydatności do spożycia, zdecydowanie dłuższy niż samego mleka.
Okazuje się, że mamy
serowe tradycje dłuższe od Francji!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz