Kozy najlepiej utrzymywać w budynkach specjalnie dla nich
przygotowanych. Mogą to być pomieszczenia adoptowane lub nowo postawione i
urządzone pod kątem potrzeb tych zwierząt. Ogólna zasada przy wyborze budynków
jest taka aby były one suche, dobrze wietrzone, widne, ciepłe i przestronne.
Zaleca się aby kozy przebywały w kojcach grupowych lub indywidualnych bez
uwięzi ze swobodnym dostępem do pożywienia i wody. Kozły powinny stać w
osobnych pomieszczeniach lub budynkach. Wszystkim zwierzętom należy zapewnić
dostęp do wybiegów a w sezonie letnim do pastwisk. Wybiegi i pastwiska powinny
być wyposażone w urządzenie chroniące kozy przed deszczem, wiatrem i słońcem.
Pod budowę koziarni wybiera się miejsce o przepuszczalnej glebie i osłonięte przed
silnymi uderzeniami wiatru. Pożądane jest, aby od strony południowo-wschodniej
i południowej nie było zacienione budynkami i drzewami. Wskazane jest aby
koziarnię usytuować po stronie odwietrznej w stosunku do budynków mieszkalnych
i po stronie nawietrznej w stosunku do budynków gospodarczych, ogrodów, pól.
Przy budynku trzeba zaplanować wybudowanie okólników, płyt gnojowych i szamba
(Kopański 1985). Przy adaptacji już istniejących budynków należy wykonać
odpowiednie ocieplenie ścian, doświetlenie pomieszczeń, kanalizację i
wentylację. We wszystkich budynkach należy zapewnić odpowiednią powierzchnię
(co najmniej na połowie powierzchni podłogi) gdzie powinna znajdować się
ściółka z suchej słomy z zapewnionymi miejscami do leżenia. Według Załącznika
VIII Rozporządzenia Rady (WE) nr 1804/1999 z dnia 19 lipca 1999 r. oraz
uzupełniającego Rozporządzenia (EWG) nr 2092/91 w sprawie ekologicznej
produkcji artykułów rolnych i wskazań dotyczących produktów rolnych i artykułów
spożywczych włączając produkcję zwierzęcą minimaln ą powierzchnię w budynkach i
na zewnątrz oraz inne charakterystyki budynków dla kóz przedstawiono w tabeli.
|
Powierzchnia w budynku (powierzchnia netto
dostępna dla zwierząt)
|
Powierzchnia na zewnątrz budynku (wybieg, z
wyłączeniem pastwisk)
|
|
Minimalna żywa waga (kg)
|
m2/zwierzę
|
m2/zwierzę
|
|
Owce i kozy
|
|
1,5 owcy/kozy 0,35 jagnię/koźlę
|
2,5 2,5 plus 0,5 jagnię/kózkę
|
Wybudowanie nowej koziarni to duże przedsięwzięcie finansowe
dlatego też jeżeli nie posiada się już funkcjonującego obiektu to zdecydowanie
taniej jest adaptować istniejące budynki. Mogą to być budynki drewniane takie
jak duże szopy, stodoły, magazyny lub murowane. Oprócz podstawowych zasad,
które podane były powyżej należy przy adaptacji zwrócić uwagę na parę ważnych
elementów. Po pierwsze w ocieplonych ścianach należy umieścić otwory okienne od
strony południowej budynku na wysokości nie mniejszej niż 1,7 m nad podłogą.
Jest to uzasadnione tym, że kozy lubią się wspinać i mogły by przy tej
czynności zbić szybę. Okna powinny być otwierane na zewnątrz, co stwarza lepsze
warunki przewietrzania koziarni. Zaleca się wykonanie poddasza użytkowego
zapewniającego dobrą izolację przez cały rok i możliwość składowania siana lub
słomy. Dla orientacji powierzchnia magazynowa na siano dla 1 kozy wynosi 7 - 8
m3natomiast
magazyn słomy niesprasowanej do 4 m3. Jeżeli na poddaszu nie będzie
można zgromadzić odpowiedniej ilości pasz objętościowych i słomy trzeba je
magazynować w stodołach. Podłoga koziarni powinna być ciepła i sucha. Podłoga
powinna być gładka i pochylona pod kątem 3-5% co ułatwi zwieranie obornika i
odpływ moczu. W zaleceniach unijnych przynajmniej połowa podłogi musi być stała
to znaczy nie może mieć konstrukcji kratowej lub listwowej. W Polsce już od lat
podłogi ażurowe spotkały się z krytyką hodowców i nie są zalecane. Wyposażenie
budynków przeznaczonych na koziarnie jest typowe i nie odbiega od wyposażenia
proponowanego dla koziarni konwencjonalnych. Rozplanowanie kojców dla grup kóz
lub powierzchni całej koziarni (kozy w jednej grupie) uzależnione jest od
ruchliwego usposobienia tych zwierząt i od struktury hierarchicznej panującej w
stadzie. Podział przestrzeni budynku na kojce uzależniony jest do istniejących
w danym momencie grup technologicznych.
Mogą to
być:
- kozy
matki z urodzonymi koźlętami, które oddzielamy od reszty stada na okres
paru dni celem umożliwienia odpojenia koźlęcia i jego bezpieczeństwa jak
również eliminacji sytuacji porzucenia noworodka przez matkę,
- koźlęta
wolnobiegające, które jeszcze korzystają z mleka matki ale już pobieraj są
pokarm stały w postaci siana i paszy treściwej zadawanej do specjalnych
korytek w osobnych boksach,
- w
okresie stanówki kiedy stosujemy haremowy sposób krycia, w poszczególnych
kojcach umieszczamy grupy kóz z wybranym kozłem,
- jeżeli
nie posiadamy osobnego budynku dla kozłów to są to kozły stadne oddzielone
od stada kóz w okresie pomiędzy stanówkami,
- sztuki
chore lub w okresie rekonwalescencji oddzielone od reszty stada celem
wyłączenia ich z grupy na okres leczenia i zapewnienia im spokoju. Ogrodzenia
kojców powinny być ażurowe, aby zapewnić łatwy przepływ powietrza,
zrobione z drewnianych łat. Wysokość przegród dla poszczególnych grup
powinna wynosić około 1,1 m. natomiast dla kozłów rozpłodników ogrodzenie
kojca musi sięgać 1,6 m. wysokości i być odpowiednio wzmocnione, tak aby
nie uległo rozbiciu wskutek częstych uderzeń. Najodpowiedniejszym byłoby
usytuowanie kozłów w osobnych pomieszczeniach. Zapewniłoby to zwierzętom,
zarówno kozłom jak i kozom spokój a w okresie rozpłodowym wpłynęłoby na
wzmocnienie "efektu
kozła". Stałym wyposażeniem kojców lub biegalni są żłoby,
drabinki na siano i poidła. Najlepszym rozwiązaniem jest umieszczenie
żłobów paszowych wraz z drabinkami w taki sposób aby z jednej strony
znajdował się kojec zaś z drugiej korytarz paszowy, którym dostarcza się
paszę i usuwa niedojady. Żłoby powinny być wykonane z elementów
ceramicznych lub z drewna. Wysokość górnej krawędzi żłobu od podłogi
powinna wynosić 40 ń 50 cm, a jego długość dla jednej kozy powinna mieć
około 60 cm. Drabinka na siano powinna mieć rozstaw prętów około 7 cm.
Kozy mają skłonności do rozrzucania paszy. Aby temu zapobiec wykonuje się
przednią ścianę paśnika wysoką na 40 - 50 cm, w której pozostawia się
pionowe szczeliny o szerokości pozwalającej na wsunięcie w nie przez kozę
szyi (Kopański 1985). Do
pojenia kóz można
stosować wiadra z blachy nierdzewnej lub poidła. Najlepszym jednak
rozwiązaniem pojenia kóz jest zastosowanie automatycznych poideł. Kozy
bardzo szybko uczą się z nich korzystać. Poidła takie umożliwiają
zachowanie maksymalnej higieny i dostarczają przez cały czas świeżej wody.
Poidła należy umieścić na takiej wysokości aby koza mogła z nich swobodnie
pić ale bez obawy o ich zanieczyszczenie. Urządzeniem dodatkowym w
pomieszczeniu dla kóz mogą być półki noclegowe. Są to wykonane z drewna
blaty przymocowane do ściany budynku na stałe lub składane na dzień,
umocowane na zawiasach o szerokości 50 - 60 cm, umieszczone nad podłogą 40
cm. Kozy przebywają na tych półkach bardzo chętnie. Ważnym elementem
wyposażenia koziarni, a w szczególności wybiegów przyległych do budynku są
urządzenia do zabaw dla koźląt. Wiadomą jest rzeczą, że kozy są
zwierzętami bardzo ruchliwymi i zwinnymi. Bardzo lubią wspinać się na
przeróżne przeszkody, niskie zabudowania, drzewa. Aby zapewnić koźlętom
harmonijny rozwój fizyczny i komfort psychiczny dobrze jest zbudować z
elementów drewnianych konstrukcję, po której młode kózki mogły by się
wspinać. Oczywiście musi to być konstrukcja stabilna i niezbyt wysoka by
nie doszło do niepotrzebnych urazów u młodych kóz. Poza tym jak już
wspomniano wcześniej wybiegi powinny posiadać zadaszenia zapewniające wystarczającą
ochronę przed deszczem, wiatrem, słońcem i ekstremalnymi temperaturami. Dój kóz powinien odbywać się poza kojcem
a najlepiej jeżeli można by go było przeprowadzać w osobnym pomieszczeniu.
Wydzielenie procesu pozyskiwania mleka zapewni zachowanie wysokiej jakości
produktów ekologicznych. W pomieszczeniu dojalni należy umieścić stół
udojowy. Pomieszczenie powinno być wyposażone w bieżącą wodę a przy dużym
stadzie w dojarkę mechaniczną.
Sposób
zadawania pasz i wody powinien opierać się na paru podanych niżej zasadach:
- żywienie
kóz można podzielić na żywienie alkierzowe i pastwiskowe; Systemy te
różnię się sposobem zadawania pasz. W systemie alkierzowym wszystkie pasze
zadawane są w budynku. W systemie pastwiskowym kozy pobierają zielonkę na
pastwisku, natomiast pasze treściwe w koziarni. Gospodarowanie ekologiczne
preferuje drugi model żywienia kóz.
- wypas
powinien odbywać się systemem kwaterowym (większa ilość zwierząt).
Zagęszczenie zwierząt na pastwisku musi by na tyle niskie, by zapobiec
zadeptywaniu gleby i nadmiernej eksploatacji roślin;
Preferowane są następujące systemy
wypasu:
- racjonowany
ń gdzie wyznaczony obszar pastwiska przewidziany jest na pokrycie
dziennych potrzeb żywieniowych stada,
- rotacyjny
- gdzie wyznaczony obszar pastwiska przewidziany jest na pokrycie potrzeb
żywieniowych stada przez okres 3 - 4 dni,
- dziki
lub swobodny - gdzie nie ma ograniczeń i kozy pasą się na całym
pastwisku.
Z uwagi na ruchliwy charakter kóz i wybiórczą metodę
pozyskiwania runi najkorzystniejszym systemem dla kóz byłby system swobodny.
Jednak ze względu na racjonalną gospodarkę pastwiskową najbardziej odpowiednim
jest system rotacyjny. Czas trwania odpasu na kwaterze zależy od szeregu
czynników: pory roku , ilości zwierząt przebywających na kwaterze, liczby kwater
na pastwisku. Trawa znajduje się w fazie dojrzałości pastwiskowej przy
wysokości 15 cm.
Taka ruń ma
dobrą wartość pokarmową, a na kwaterze znajduje się tyle paszy, że może ona
wystarczyć na 3 - 4 dni odpasu. (Skrijka 1978). zadawanie pasz treściwych może
odbywać się przy doju (najczęściej) do pojemników przy stanowiskach udojowych
albo w koziarni do paśników, pasze należy podawać w ustalonej kolejności:
najpierw objętościowe, potem treściwe. Powinny być one czyste (bez obcych
domieszek, zapachów), o prawidłowej konsystencji i barwie, nie mogą być
zawilgocone, spleśniałe,
- woda
podawana w czystych wiadrach lub poidłach lub za pomocą poideł
automatycznych powinna być przebadana.
Pasze podawane kozom muszą być wytworzone metodami
ekologicznymi. Ponadto zaleca się stosowanie pasz pochodzących z własnej
produkcji lub, gdyby to nie było możliwe, z innych gospodarstw ekologicznych.
Gdy rolnik nie jest w stanie uzyskać pasz wyłącznie metodami ekologicznymi może
zakupić 10% pasz konwencjonalnych w stosunku rocznym jako udział procentowy
suchej masy w pokarmie pochodzenia roślinnego. W pulę zakupionych pasz należy
włączyć ewentualne dodatki paszowe, w tym mineralne. Ważnym jest aby obsługa
była stała. Obchodziła się ze zwierzętami w spokojny sposób. Czynności wykonywane
w koziarni powinny odbywać się zawsze o tych samych z góry zaplanowanych
godzinach. Od sposobu utrzymania kóz w pomieszczeniach i od rodzaju podłogi
uzależnione jest usuwanie obornika. Przy preferowanym systemie utrzymania kóz
na płytkiej lub głębokiej ściółce usuwanie obornika następuje co pewien okres
(raz na 1 - 6 miesięcy). W chowie alkierzowym roczna produkcja od jednej kozy
wynosi1 ń 1,5 tony świeżego obornika zaś w utrzymaniu alkierzowo-pastwiskowym,
nawet o 50% mniej. Nawóz powinien być wykorzystany we własnym gospodarstwie lub
na potrzeby innych gospodarstw ekologicznych. Zasada, zaznaczona już wcześniej,
limituje ilość produkowanego nawozu w gospodarstwie ekologicznym, który mnie
może przekroczyć 170 kg azotu na hektar. Nawóz kozi nazywany jest nawozem
ciepłym lub gorącym i biologicznie czynnym. Poleca się go do nawożenia gleb
średnio ciężkich i ciężkich. Ważnym jest aby obornik przeznaczony do użytku był
przekompostowany. Jednym ze sposobów wykorzystania obornika koziego jest
produkcja humusu przy założeniu hodowli dżdżownic kalifornijskich żerujących na
tym oborniku.
Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuń