Czynnikiem oddziałującym w sposób zasadniczy na wzrost,
rozwój i zdrowie zwierząt jest żywienie. Celem żywienia jest zaspokojenie
zapotrzebowania na substancje odżywcze w ilości odpowiedniej do stopnia rozwoju
i stanu fizjologicznego. Celem żywienia w rozumieniu ekologicznym jest
zapewnienie wysokiej jakości produktów uzyskiwanych od zwierząt, a nie
maksymalizacja produkcji. Żywienie kóz podobne jest do żywienia innych
przeżuwaczy. Różni się jednak tym, że kozy zjadają wiele takich pasz , które są
nieprzydatne w żywieniu innych zwierząt gospodarskich. Jest to wiele gatunków
ziół oraz liści i pędów drzew i krzewów. Inną właściwością różniącą kozy od
krów i owiec jest wybiórczość w stosunku do pasz. Nie pasą się one spokojnie na
pastwisku lecz cały czas penetrują teren szukając nowych roślin nierzadko
chwastów i ziół. To że kozy żywią się chętnie różnymi niepełnowartościowymi
paszami nie oznacza, że są one podstawą ich żywienia. Stąd też w żywieniu kóz
muszą być stosowane pasze pełnowartościowe i dodatki paszowe. Żywienie zwierząt
roślinożernych powinno się opierać na maksymalnym wykorzystaniu pastwisk to
znaczy, że co najmniej 60% suchej masy dziennej dawki pokarmowej powinien
obejmować pokarm z wypasu - zielonkę, siano lub kiszonkę.
Głównymi paszami
stosowanymi w żywieniu kóz to:
- pasze
objętościowe; zielonka spasana na pastwisku, siano, kiszonki z traw i z
kukurydzy, słoma,
- rośliny
okopowe ń buraki pastewne, marchew pastewna,
- pasze
treściwe; ziarna zbóż i nasiona roślin strączkowych. Najczęściej podawane
w postaci ziaren śrutowanych lub gniecionych.
- dodatki
mineralne,
- liściarka
to gałązki i pędy oraz liście drzew i krzewów, np. wierzby, akacji, klonu
jabłoni, lipy.
Źródło:
Chodowle.eu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz