Ważnym elementem tworzenia koziego gospodarstwa
ekologicznego jest zaplanowanie obsady. Jest to uzależnione w pierwszym rzędzie
od powierzchni gospodarstwa ale zagęszczenie w tym przypadku w głównej mierze
zdeterminowane jest limitem nawożenia pól, którego wielkość określona jest w
Dyrektywie nr 91/979/EWG czyli 170 kg azotu/ha rocznie. Maksymalna liczba kóz
przypadająca na 1 ha odpowiadająca 170 N/ha/rok to 13,3 sztuki. Dlatego też
trzeba tak planować wielkość stada aby nie przekraczać wyznaczonych limitów lub
przy większej liczbie utrzymywanych zwierząt można zawrzeć porozumienie z
innymi gospodarstwami ekologicznymi, zainteresowanymi wykorzystaniem nadmiaru
nawozu. Chów kóz w gospodarstwie ekologicznym wymaga od hodowcy uwzględnienia
potrzeb zwierząt zapewniających im optymalny poziom dobrostanu. Jest to
zachowanie naturalnych rytmów biologicznych, komfort i schronienie, dostępność
do wody i pożywienia, swoboda ruchu i towarzystwo innych zwierząt. Warunki
zoohigieniczne w pomieszczeniach dla kóz, są jednym z podstawowych elementów
środowiska bytowania i zapewnienia dobrostanu tych zwierząt. Pomimo
preferowanego pastwiskowego utrzymania kóz przynajmniej pół roku spędzają one w
budynkach. Wymaga się aby pomieszczenia dla kóz były przestronne, suche, widne
z dobrą wentylacją. Dla utrzymania prawidłowych parametrów środowiska należy
zwrócić szczególną uwagę na gęstość obsady zwierząt pomieszczeniach. Z jednej
strony trzeba sobie zdać sprawę, że temperatura w budynkach inwentarskich
zależy bezpośrednio od ilości zwierząt, to one ciepłem swoich ciał ogrzewają
pomieszczenia. Z drugiej strony zbyt liczna obsada zagraża nagromadzeniem się
niebezpiecznej ilości wilgoci i niepożądanych gazów (dwutlenek węgla, metan).
Dlatego też przy
projektowaniu budynków i późniejszym ich monitorowaniu trzeba zachowywać
następujące normy środowiskowe:
- stosunek powierzchni okien do
powierzchni podłogi powinien wynosić 1:20. Należy zwrócić uwagę, aby nie
były zacienione drzewami ani budynkami. Pożądany jest dostęp promieni
słonecznych korzystnie wpływających na przemianę materii i samopoczucie
zwierząt, a także warunki sanitarne i środowiskowe,
- temperatura wewnątrz budynku
10-18oC, w zimie + 8oC. Kozy wytrzymują też temperatury minusowe pod
warunkiem, że pomieszczenia są suche i bez przeciągów. Bezwzględnie należy
utrzymać temperaturę powyżej zera w okresie porodów. Koźlęta w momencie
urodzenia są mokre i przy niskich temperaturach, następuje natychmiastowe
wychładzanie organizmu co może doprowadzić to śmierci noworodka. Kozy
znoszą też dobrze wysokie temperatury jednak przy dobrej wentylacji.
Temperatury skrajne wpływają jednak na obniżenie wydajności mlecznej. Na
dobrą kondycję kóz i jakość mleka duży wpływ ma stała wymiana powietrza w pomieszczeniach.
Wentylacja musi być jednak tak skonstruowana aby nie dochodziło do
przeciągów, gdyż dla kóz są one szkodliwe.
·
Należy więc zachować następujące normy:
- wilgotność powietrza nie
powinna przekraczać 80%
- wentylacja zimą ń 30
m3/godzinę na szt.
- wentylacja latem ń 120
m3/godzinę na szt.
- maksymalna prędkość przepływu
powietrza w budynku ń 0,25-0,5 m/s (Tyszka 1994)
- amoniak maksymalnie 20 ppm
- dwutlenek węgla maksymalnie 3 000 ppm
- siarkowodór maksymalnie 5 ppm. Ważnym elementem bezpośrednio wpływającym na nie przekraczanie norm jest przy odpowiedniej wentylacji regularne usuwanie obornika lub ścielenie koziarni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz