piątek, 23 stycznia 2015

Mleko kozie







- Ze względu na prostszą budowę białek i tłuszczów oraz korzystniejsze proporcje aminokwasów i egzogennych kwasów tłuszczowych, mleko kozie jest łatwiej i szybciej przyswajalne w procesie trawienia, niż mleko krowie.
- duża zawartość witamin A, B1, B2, B5 (kwas pantotenowy- uczestniczy w syntezie hemu do hemoglobiny i cytochromów. Jako składnik koenzymu A bierze udział w syntezie i rozkładzie kwasów tłuszczowych, syntezie cholesterolu i hormonów steroidowych.) B3 (niacyna, PP - Witamina ta uczestniczy w regulacji poziomu cukru we krwi, regulacji poziomu cholesterolu, uczestniczy w procesach utleniania i redukcji, w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry, w regulacji przepływu krwi w naczyniach krwionośnych) 
- duża zawartość wapnia i fosforu 
- Picie mleka koziego obniża w znacznym stopniu poziom cholesterolu w organizmie

Zalecane w żywieniu, szczególnie w przypadkach:
- mleczna skaza białkowa
- dla tych, którzy z różnych względów nie mogą spożywać produktów z mleka krowiego
- cierpiących na cukrzycę, astmę i inne schorzenia dróg oddechowych
- dla osób starszych, chorych i rekonwalescentów
- dla ludzi zagrożonych osteoporozą
- najnowsze badania naukowe informują o anty nowotworowym działaniu mleka koziego i jego przetworów!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz