Przyzwyczailiśmy się do mleka krowiego. Tymczasem dla wielu
dzieci jego picie jest pułapką, która kończy się silnym uczuleniem. Dużo
zdrowsze dla maluchów jest mleko kozie.
Dlaczego warto zrezygnować z mleka krowiego na rzecz jego
koziego odpowiednika? Odpowiedź jest prosta - dla zdrowia.
Do smaku mleka koziego trzeba się przyzwyczaić, ale później
nie będziesz chciała zamienić go na żadne inne. To dobrze, bowiem bardzo korzystnie
wpływa ono na nasze zdrowie.
A to dlatego, że przypomina nieco mleko ludzkie.
Smak koziego mleka jest kwestią dyskusyjną. Jedni go lubią,
inni nie. Ale warto zwalczyć niechęć, bowiem mleko kozie jest łatwiej
przyswajalne niż jego krowi odpowiednik. Dzieje się tak, bowiem drobinki
tłuszczu, które zawiera kozi produkt tworzą emulsję, co przyspiesza
trawienie. Jednak największą zaletą tego mleka jest mniejsze ryzyko
uczulenia dziecka. Dlatego jest wskazane dla maluchów, których rodzice są
alergikami.
Warto pamiętać, że mleko jest bardzo wartościowym
składnikiem dziecięcych posiłków. Głównie ze względu na wapń. Ten pierwiastek
chroni przed krzywicą i jest konieczny by kości były wytrzymałe.
Co ważne, kozie mleko
pomaga w przyswajaniu żelaza z pożywienia. Ten pierwiastek z kolei jest
niezbędny o tworzenia czerwonych krwinek. Dlatego codzienne picie koziego mleka
zapobiega anemii u dzieci. Ale również osoby dorosłe skorzystają na
wprowadzeniu go do jadłospisu. Regularne spożywanie koziego nabiału reguluje
poziom cholesterolu we krwi. To nie koniec jego plusów - przyspiesza też
rekonwalescencję osób po ciężkich schorzeniach.
Mleko kozie jest również kopalnią witamin: D3 (bardzo dobrze
przyswajalnej), niacyny i biotyny. Co ciekawe, w mleku kozim znajdziemy pięć
razy więcej witaminy B13 niż w mleku krowim. Witamina ta spełnia ważną rolę w
budowie i regeneracji komórek. Dzięki niej możemy spowolnić proces starzenia.
Trzeba tutaj również podkreślić fakt, że mleko kozie zawiera
prawie dwa razy więcej kwasów tłuszczowych z grupy kwasów omega-6 (kwas
linolowy i arachidonowy) niż mleko krowie, potrzebnych między innymi do
prawidłowej pracy układu nerwowego.
Kozie mleko różni się od krowiego, zarówno składem chemicznym jak i walorami smakowymi. Jest bardzo słodkie, ma barwę lekko kremową i według badań zawiera więcej tłuszczu oraz w większym stopniustymuluje powstawanie w naszym układzie pokarmowym bakterii chroniących przed zatruciami lub chorobami.
Kozie mleko różni się od krowiego, zarówno składem chemicznym jak i walorami smakowymi. Jest bardzo słodkie, ma barwę lekko kremową i według badań zawiera więcej tłuszczu oraz w większym stopniustymuluje powstawanie w naszym układzie pokarmowym bakterii chroniących przed zatruciami lub chorobami.
Uwaga!– organizm
człowieka w sposób naturalny homogenizuje kozie mleko, a co za tym idzie obniża
się poziom złego cholesterolu we krwi. Spożywanie mleka to
profilaktyka przeciw zawałom i chorobom układu krążenia.
Dieta zawierająca mleko od kóz może być wprowadzona już u
bobasów rozpoczynających piąty miesiąc życia.
Szczególnie dzieci pijące kozie mleko rzadziej chorują, ich
układ kostno-stawowy rozwija się o wiele lepiej, gdyż dostarczany mu jest, tak
bardzo potrzebny podczas rozwoju – wapń.
Najlepiej pić mleko pochodzące prosto od kozy (można je już
kupić w wielu miejscach) a nie sklepowe podróbki namaszczone chemią. Tylko
natura wie co najlepsze, zaś konserwanty oraz inne substancje dodatkowe
dodawane do spożywczych produktów mlecznych nie są zdrowe.
Obserwacje i badania naukowe potwierdzają pozytywne
działanie mleka koziego przy takich chorobach, jak: anemia, egzema, ostry
katar żołądka i jelit, schorzenia wątroby, oskrzeli i płuc oraz astma.
Najważniejszą cechą koziego mleka jest brak w nim pewnej frakcji kazeiny, która jest głównym składnikiem białka mleka krowiego. Gdyby nie mleko kozie, dzieci i dorośli cierpiący na tzw. skazę białkową byliby całkowicie pozbawieni mleka.
Mleko kozie, w przeciwieństwie do krowiego, zawiera gotową już witaminę A, a nie karoten, czyli prowitaminę. Znajduje się w nim również pięciokrotnie więcej niż w mleku krowim, kwasu orotowego, czyli tzw. witaminy B13, która w młodych organizmach służy do budowy komórek, natomiast u ludzi starszych przyczynia się do regeneracji tkanek.
Prof. Wagner z Uniwersytetu w Gissen prowadził badania mleka koziego pod kątem wykorzystywania go jako środka przeciwdziałajacego rozwojowi raka. Dowiódł, że tam, gdzie hodują kozy, występuje mniejsza liczba zachorowań na raka. Mleko kozie służy też długowieczności, za czym przemawia długi wiek życia obywateli narodów kaukaskich i bałkańskich. Tam spożycie mleka koziego jest bardzo duże.
Najważniejszą cechą koziego mleka jest brak w nim pewnej frakcji kazeiny, która jest głównym składnikiem białka mleka krowiego. Gdyby nie mleko kozie, dzieci i dorośli cierpiący na tzw. skazę białkową byliby całkowicie pozbawieni mleka.
Mleko kozie, w przeciwieństwie do krowiego, zawiera gotową już witaminę A, a nie karoten, czyli prowitaminę. Znajduje się w nim również pięciokrotnie więcej niż w mleku krowim, kwasu orotowego, czyli tzw. witaminy B13, która w młodych organizmach służy do budowy komórek, natomiast u ludzi starszych przyczynia się do regeneracji tkanek.
Prof. Wagner z Uniwersytetu w Gissen prowadził badania mleka koziego pod kątem wykorzystywania go jako środka przeciwdziałajacego rozwojowi raka. Dowiódł, że tam, gdzie hodują kozy, występuje mniejsza liczba zachorowań na raka. Mleko kozie służy też długowieczności, za czym przemawia długi wiek życia obywateli narodów kaukaskich i bałkańskich. Tam spożycie mleka koziego jest bardzo duże.
Czym się wyróżnia kozie mleko i kto powinien je pić?
Kozie mleko ma niewielką zawartość laktozy – mniejszą niż
mleko krowie, więc osoby, które mają nietolerancję tego składnika mogą sięgać
właśnie po kozie mleko.
Duża zawartość oligosacharydów – czyli prebiotyków.
Substancje te docierają do jelita grubego, a tam stają się pożywką dla
naturalnej flory bakteryjnej.
Mleko hipoalergiczne - kozie mleka zawiera znacznie
mniej kazeiny niż mleko krowie, a właśnie ten składnik jest główną przyczyną
alergii na białka mleka krowiego. Z tego też powodu nie powoduje alergicznych
objawów.
Korzystnie wpływa na hemoglobinę – zaobserwowano, że u
osób cierpiących na anemię z niedoboru żelaza, które regularnie spożywają kozie
mleko znacznie poprawiła się gospodarka żelazem. Jest ono lepiej przyswajane i
wykorzystywane, ponieważ zmniejszają się interakcje pomiędzy żelazem i wapniem.
Dodatkowo picie mleka koziego wspomaga farmakologiczne leczenie tej choroby.
Zawiera kwasy tłuszczowe omega-6 - przede
wszystkim kwas linolowy i arachidonowy.
Regularne picie koziego mleka korzystnie wpływa na poziom
cholesterolu we krwi oraz trój glicerydów, więc osoby, które mają z tym problem
powinny częściej sięgać właśnie po mleko kozie.
Wniosek - warto
się przekonać do zmiany przyzwyczajeń żywieniowych. Postarajmy się polubić
kozie mleko.
Godne polecenia są też produkowane z niego sery.
Nasz organizm będzie
nam wdzięczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz