Jarosław Kaba, Emilia Bagnicka
Zróżnicowane warunki naturalne, w
których utrzymywano kozy oraz wiele możliwości użytkowania tych zwierząt
doprowadziły do powstania dużej liczby ras. Ocenia się, że obecnie liczba ta
może nawet przekraczać 570. Początki
planowej hodowli kóz w Europie sięgają końca XIX wieku. Szwajcarscy hodowcy
byli jednymi z pierwszych, którzy rozpoczęli prowadzenie systematycznej
selekcji zwierząt. Ich celem było uzyskanie ujednoliconego typu kóz
charakteryzujących się znacznie zwiększoną mlecznością. Górzyste ukształtowanie
Szwajcarii stanowiło naturalną barierę powodującą izolacje lokalnych
społeczności co zadecydowało o powstaniu wielu różnych ras. Z czasem rozwój
komunikacji ułatwił kontakty i przemieszczanie zwierząt. Doprowadziło to do
rozpowszechnienia niektórych ras kóz przy równoczesnym zaniku wielu innych ras
lokalnych. Wyróżnikiem rasy są jej cechy fenologiczne i fenotypowe. Rasa kóz to
dostatecznie duża populacja zwierząt, jednolita pod względem cech
dziedziczonych z pokolenia na pokolenie (typu budowy, masy ciała, konstytucji,
wielkości tułowia, kształtu czaszki, długości uszu i charakteru okrywy
włosowej). Kozy są zwierzętami, które mogą być użytkowane w wielu kierunkach.
Najczęściej jest to użytkowanie jednostronne (mleczne lub mięsne), ale
występują także rasy o użytkowości wełnistej, puchowej oraz wszechstronnej
(zwykle dwustronnej mleczno-mięsnej).
1 Użytkowanie mleczne
Rasy kóz o użytkowości mlecznej są
najbardziej popularne w krajach o wysokiej kulturze rolnej, w których występują
bogate zasoby paszowe. Szczególne znaczenie w wytworzeniu ras mlecznych
przypisuje się Szwajcarii. Stąd pochodzą kozy
saaneńskie i toggenburskie, a więc dwie najbardziej rozpowszechnione na świecie
rasy mleczne. Kozy pochodzące ze Szwajcarii miały również wpływ na powstanie
bardzo popularnej na świecie rasy alpejskiej francuskiej. Zwierzęta o użytkowości mlecznej
osiągają znaczną masę ciała, przy dużej wysokości w kłębie. Charakteryzują się
bardzo dobrą budową wymienia i wysoką wydajnością mleczną.
Rasa saaneńska
Rasa saaneńska (Saaneziege) pochodzi ze Szwajcarii. Jej nazwa wywodzi się od nazwy jednej z największych
rzek przepływających przez Szwajcarię (w języku niemieckim – Saane, w języku
francuskim – Sarine). Kozy saaneńskie, lub z udziałem genów tej rasy, można
obecnie spotkać na całym świecie. Wywarły one bardzo duży wpływ na wiele
lokalnych ras kóz, przede wszystkim o białym umaszczeniu. We Francji rasa
saaneńska jest jedną z najczęściej spotykanych. Również w Polsce kozy tej rasy
miały duży wpływ na ukształtowaniu rasy kóz polskich białych uszlachetnionych.
W naszym kraju utrzymywane są również czyste rasowo kozy saaneńskie,
importowane głównie z Francji, ale również z Holandii i Belgii.
Kozy rasy saaneńskiej są zwykle średnie
lub duże. Samice osiągają wysokość w kłębie 75-85 cm i masę 50-90 kg, a kozły
odpowiednio 90-100 cm i 80-120 kg. Zwykle są bezrogie. Mają białe lub
jasnokremowe umaszczenie. Włosy są krótkie, a małżowiny uszne stojące,
skierowane ku przodowi. Zarówno dorosłe kozły jak i kozy mają brody.
Utrzymywane w Polsce kozy tej rasy osiągają wydajność mleczną przekraczającą
1400 kg (średnio około 620-760 kg). W naszym kraju płodność wynosi 73-88%, a
plenność 109-149%.
Rasa alpejska francuska
Rasa alpejska francuska (Française
alpinie) została wyhodowana w górskich rejonach Francji. W jej
powstaniu dużą rolę odegrały kozy pochodzące ze Szwajcarii. Obecnie rasa ta
jest drugą co do liczebności rasą kóz, po saaneńskich francuskich,
utrzymywanych we Francji. Kozy alpejskie francuskie były sprowadzane do wielu
krajów na całym świecie i często wykorzystywano je do uszlachetniania lokalnych
ras kóz barwnych. W Polsce są utrzymywane zarówno w czystości rasy, jak też
wykorzystuje się je do uszlachetniania rodzimej rasy kóz barwnych.
Kozy alpejskie francuskie mają średnie
lub duże rozmiary. Samice osiągają wysokość w kłębie 70-90 cm i masę ciała
50-80 kg, a samce odpowiednio 90-100 cm i 80-100 kg. Zwierzęta te mają stojące
uszy, są zarówno rogate jak i bezrogie, z brodą lub bez brody. Mają krótkie
włosy, a ich barwa może być bardzo różna. Najczęściej zwierzęta mają
umaszczenie brunatne z ciemną pręgą na grzbiecie. Spotyka się również zwierzęta
o bardzo jasnym umaszczeniu oraz z plamami (łaciate). W Polsce kozy alpejskie
francuskie osiągają wydajność mleczną przekraczającą 1400 kg (średnio około
440-560 kg). Płodność wynosi 86-96 %, a plenność 168-180%.
Rasa toggenburska
Rasa toggenburska (Toggenburger Ziege) jest jedną z najstarszych mlecznych ras kóz. Została wytworzona w
Szwajcarii w regionie Toggenburg w Alpach. Kozy tej rasy były eksportowane do
wielu krajów na całym świecie. Także w Polsce można niekiedy spotkać zwierzęta
o typowym dla tej rasy umaszczeniu.
Kozy toggenburskie charakteryzują się
średnią wielkością. Samice osiągają masę ciała około 50-80 kg, a samce 70-110
kg. Mają stojące uszy, są bezrogie. Samce posiadają brodę. Włosy kóz
toggenburskich są miękkie, krótkie lub średnio długie. Barwa okrywy włosowej i
jej odcienie mogą być bardzo różne. Spotyka się zwierzęta o umaszczeniu od
jasno-płowego do ciemno-czekoladowego. Wszystkie zwierzęta mają bardzo
charakterystyczne umaszczenie głowy. Symetrycznie po obu stronach twarzy
występują białe strzałki, rozpoczynające się nad oczami, a kończące na wargach.
Biała barwa występuje także na uszach (z ciemną plamą pośrodku), kończynach
przednich (piersiowych) (od stawu nadgarstka do racic) oraz tylnych
(miednicznych) (od stawu stępu do racic) i na tylnych partiach ciała zwierząt
(w postaci symetrycznych trójkątów rozpoczynających się w okolicy nasady ogona
i przedłużających na tylne powierzchnie ud). Kozy toggenburskie osiągają
wydajność mleczną 1000-2000 kg. Są dobrze przystosowane do chłodnego klimatu.
Rasa biała szlachetna niemiecka
Rasa kóz białych szlachetnych
niemieckich (Weiße Deutsche Edelziege) powstała w Niemczech w wyniku
krzyżowania wypierającego lub uszlachetniającego kóz ras lokalnych ze
sprowadzonymi ze Szwajcarii kozami saaneńskimi. W końcu lat dwudziestych XX
wieku tak wyhodowane zwierzęta uznano jako nową rasę i ustalono dla niej
nazwęWeiße Deutsche Edelziege. Kozy białe szlachetne niemieckie utrzymywane są
głównie w zachodnich Niemczech (Badenii-Wirtembergii, Dolnej Saksonii, Nadrenii
Północnej-Westfalii i Szlezwiku-Holsztynie). Zwierzęta hodowlane tej rasy były
sprowadzane do Polski i odegrały znaczną rolę w kształtowaniu rasy polskiej
białej uszlachetnionej.
Kozy białe niemieckie szlachetne są
średnimi lub dużymi zwierzętami. Samice osiągają w kłębie wysokość 75-80 cm i
masę 50-75 kg, a samce odpowiednio 85-90 cm i 55-110 kg. Są biało umaszczone,
pokryte krótkimi włosami. Mają stojące uszy. Występują zarówno osobniki rogate,
jak i bezrogie. Wydajność kóz białych niemieckich szlachetnych wynosi około
900-1200 kg (zawartość tłuszczu 3,2-3,6 %, zawartość białka 2,69-3,0 %). Plenność wynosi 180-200 %.
Rasa barwna szlachetna niemiecka
W tworzeniu rasy barwnej szlachetnej
niemieckiej (Bunte Deutsche Edelziege) uczestniczyło wiele lokalnych
kóz o brązowym umaszczeniu z terenu całych Niemiec, bez dolewu krwi ras obcych.
Podstawę jednak stanowiły zwierzęta pochodzące z południowych landów (Bawaria i
Badenia-Wirtenbergia). Nazwę rasy, podobnie jak w przypadku rasy białej
szlachetnej niemieckiej, ustalono pod koniec lat dwudziestych XX wieku.
Kozy rasy barwnej szlachetnej
niemieckiej osiągają średnie i duże rozmiary. Samice mierzą w kłębie 70-75 cm i
ważą 45-65 kg, a samce odpowiednio 85-90 cm i 80-100 kg. Zwierzęta są pokryte
krótkimi włosami. Umaszczenie może mieć odcień od jasnobrązowego do
ciemnobrązowego, z czarną pręgą na grzbiecie. Również kończyny, a niekiedy
także brzuch, są barwy ciemniejszej. Zwierzęta mogą być zarówno rogate jak i
bezrogie. Uszy są stojące. Kozy te osiągają wydajność mleczną 800-1100 kg
(zawartość tłuszczu 3,2-3,6%, zawartość białka 2,8-2,9 %). Plenność wynosi
180-200 %.
Rasa polska barwna uszlachetniona
Rasa polska barwna uszlachetniona wywodzi się głównie od kóz utrzymywanych na Śląsku i Opolszczyźnie. Chów i
hodowla kóz mają tu bardzo długą tradycję. W okresie powojennym mieszkańcy tych
regionów, w tym bardzo często należący do mniejszości niemieckiej, utrzymywali
rodzime kozy zbliżone pokrojem do kóz barwnych szlachetnych niemieckich. Dzięki
tej działalności na przełomie lat 80 i 90 XX wieku możliwy był stosunkowo
szybki rozwój populacji kóz barwnych w całej Polsce. Kozy te zostały
uszlachetnione dolewem krwi importowanych kóz barwnych szlachetnych niemieckich
oraz francuskich alpejskich. W ten sposób ukształtowała się rasa kóz polskich barwnych
uszlachetnionych. Obecnie kozy tej rasy są rozpowszechnione w całym kraju.
Kozy polskie barwne uszlachetnione są
zwierzętami o średniej wielkości. Samice osiągają w kłębie około 65 cm i masę
45-60 kg, kozły odpowiednio 80 cm i 65-100 kg. Zasadniczo zwierzęta powinny
mieć czerwonobrunatne umaszczenie, z ciemną pręgą wzdłuż grzbietu i
ciemniejszym zabarwieniem kończyn. Włosy są krótkie, a jedynie znajdujące się
wzdłuż grzbietu dłuższe. Zwierzęta mają stojące uszy. Zarówno samice jak i
samce mogą być rogate, jak i bezrogie. Wydajność mleczna kóz polskich barwnych
uszlachetnionych wynosi średnio około 610-760 kg ale może sięgać 1400 kg.
Płodność wynosi około 87-97 %, a plenność 158- 176 %.
Rasa polska biała uszlachetniona
Rasa polska biała uszlachetniona powstała w wyniku krzyżowania rodzimych kóz o białym umaszczeniu (w tym
pochodzących z rejonów Śląska i Opolszczyzny) z kozami ras niemieckiej białej
szlachetnej, czeskiej białej krótkowłosej i saaneńskiej. Tak jak w przypadku
kóz barwnych uszlachetnionych, hodowla tych kóz na Śląsku i Opolszczyźnie
pomogła w odbudowaniu populacji kóz mlecznych w całej Polsce na początku lat
80-tych XX wieku. Obecnie rasa ta występuje na terenie całego kraju.
Kozy polskie białe uszlachetnione są
dużymi zwierzętami. Samice mierzą w kłębie około 70 cm i osiągają masę 45-65
kg, samce odpowiednio 80 cm i 60-100 kg. Zwierzęta mają białe umaszczenie,
stojące uszy i są brodate. Włosy są krótkie, połyskujące. Mogą być zarówno
rogate jak i bezrogie. Wydajność mleczna kóz polskich białych uszlachetnionych
może wynosić ponad 1400 kg, średnio około 560-680 kg. Płodność wynosi około
92-97 %, a plenność 162-184 %.
2. Użytkowanie mięsne
Rasy kóz o użytkowości mięsnej pochodzą
głównie z Afryki. Są to zwierzęta wcześnie dojrzewające, charakteryzujące się
wysoką plennością, dobrym umięśnieniem, wysokimi przyrostami dobowymi i wysoką
wydajnością rzeźną. Najbardziej
znane rasy mięsne to kozy burskie oraz czerwone Kalahari wywodzące się z Południowej Afryki,
hinduskie beetal oraz czarne bengalskie, tzw. „criollo”, utrzymywane w Ameryce
Łacińskiej, a także tzw. „hiszpańskie” kozy utrzymywane obecnie w USA. W
ostatnich latach rozpowszechniło się również utrzymywanie kóz karłowatych
(pygmy lub dwarf), wywodzących się z zachodniej części Afryki. Są one tam
uznawane za rasy mięsne.
Rasa burska
Rasa burska (Boer) została
stworzona w XX wieku w Republice Południowej Afryki. Słowo „boer” pochodzi z
języka flamandzkiego i oznacza chłopa, rolnika. Burami nazywano potomków
kolonistów (głównie pochodzenia holenderskiego), którzy osiedli w Afryce
Południowej w XVII i XVIII wieku. Kozy rasy burskiej powstały dzięki pracy
hodowców w Prowincji Przylądkowej Wschodniej. Miejscowe kozy krzyżowano ze
zwierzętami sprowadzonymi z innych krajów (Indii, Europy) i selekcjonowano w
kierunku wybitnie mięsnego użytkowania. W ostatnim dwudziestoleciu XX wieku
rasa ta zyskała bardzo dużą popularność na świecie. Początkowo (ze względu na
trudności natury formalnej związane z importem zwierząt z Afryki) zarówno w
Europie, Australii jak i Stanach Zjednoczonych znalazła się bardzo ograniczona
liczba zwierząt tej rasy. Taka sytuacja rynkowa doprowadziła do ukształtowania
nienaturalnie wysokich cen kóz burskich na rynku. Z czasem uległy one
normalizacji. W wielu krajach, w tym w Polsce, kozy rasy burskiej utrzymywane
są obecnie zarówno w czystości rasy, jak też wykorzystuje się je do krzyżowań
towarowych.
Kozy burskie charakteryzują się średnią
wysokością w kłębie (kozy 65-75 cm, kozły 75-90 cm) przy znacznej masie ciała.
Dorosłe kozy ważą zwykle 65-75 kg (do 90-100 kg), a kozły 90-100 kg (do 110-135
kg). Zwierzęta obu płci są rogate, mają duże, obwisłe uszy i charakterystycznie
wygiętą linię grzbietu nosa („nos rzymski”). Włosy u kóz rasy burskiej są
krótkie. Umaszczenie jest białe (dopuszcza się pojedyncze plamy na tułowiu),
jedynie głowa (wraz z uszami, na których dopuszczalne są białe plamy) ma barwę
czerwoną, z bardzo charakterystyczną białą łysiną pośrodku. Kozy burskie
charakteryzują się dużymi przyrostami dobowymi (200-400 g i więcej) i wysoką
plennością do 200% (w Polsce do 160%). Charakterystyczna dla tego gatunku jest
możliwość uzyskania 3 wykotów w ciągu 2 lat.
Rasa czerwona Kalahari
Rasa kóz czerwonych Kalahari (Kalahari
red) jest stosunkowo nową rasą kóz mięsnych. Powstała ona na
przełomie XX i XXI wieku w Republice Południowej Afryki. Jej nazwa nawiązuje do
kotliny Kalahari, rozciągającej się na dużych obszarach głównie na pograniczu
RPA, Botswany i Namibii. Rasa ta, podobnie jak rasa burska, została utworzona w
oparciu o lokalne kozy o czerwonym umaszczeniu. Czerwona Kalahari nie dorównuje
popularnością na świecie rasie burskiej, ale kozy eksportowano do innych krajów
Afryki, Australii, Ameryki Północnej i Południowej.
Kozy czerwone Kalahari są dużymi
zwierzętami. Samice osiągają masę 75 kg, a samce 115 kg. Zwierzęta obu płci są
rogate. Uszy są duże, obwisłe, a linia grzbietowa nosa wygięta („nos rzymski”).
Kozy mają krótkie włosy i są jednolicie ciemnoczerwono umaszczone. Przyrosty
dzienne są bardzo duże i niekiedy przekraczają nawet 400 g.
Rasa nubijska
Rasa nubijska powstała w
starożytności najprawdopodobniej na terenach rozciągających się od Libanu po
Indie. Jej nazwa pochodzi od Nubii – historycznej krainy znajdującej się w
środkowym biegu Nilu na pograniczu obecnego Egiptu i Sudanu. Kozy nubijskie
utrzymywane są w Indiach, na Bliskim Wschodzie i na północy Afryki. Rasa ta
dała początek dwustronnie użytkowym kozom anglo-nubijskim. W Stanach
Zjednoczonych niekiedy kozy rasy anglo-nubijskiej określane są jako nubijskie.
Kozy nubijskie występujące w Afryce
stanowią grupę ras charakteryzujących się średnimi rozmiarami ciała. Samice
mierzą w kłębie około 70 cm i osiągają masę ciała około 40-60 kg, a samce
odpowiednio 75 cm i 50-70 kg. Mają duże, obwisłe uszy, których końce wywijają
się na boki. Są pokryte włosami o różnej długości, przy czym najdłuższe
występują na zadzie i kończynach tylnych (miedniczych) oraz na kończynach
przednich (piersiowych). Najczęściej zwierzęta są czarno umaszczone, ale barwa
okrywy włosowej może być bardzo różna - od jasnopłowej do czekoladowej. Kozy
nubijskie są zarówno rogate jak i bezrogie. Rogi są zwykle cienkie i średnich
rozmiarów. Większość zwierząt nie posiada brody. Charakteryzują się wysoką
wydajnością rzeźną (55-62%). W warunkach chowu ekstensywnego od jednej kozy
uzyskuje się około 150-200 kg mleka (bez uwzględniania mleka pobranego przez
potomstwo). Dzienne przyrosty koźląt wynoszą około 100 g.
3. Użytkowanie wełniste
Kozy mogą, podobnie jak owce, posiadać
długą okrywę włosową, co pozwala na ich strzyżenie i pozyskiwanie wełny.
Wymienia się tylko dwie rasy użytkowane w tym kierunku: radziecka wełnista i
angorska, przy czym znaczenie międzynarodowe ma jedynie rasa angorska.
Rasa angorska
Kozy rasy angorskiej (Angora) pochodzą z Azji Mniejszej. Angora jest starą nazwą stolicy Turcji –
Ankary. Od wieków miasto to słynęło miedzy innymi z hodowli kóz tej rasy.
Nieudane próby sprowadzenia i hodowli kóz angorskich w Europie podejmowano już
w XVI wieku. Są to jednak zwierzęta mało odporne na inwazje pasożytnicze,
bardzo wrażliwe na warunki pogodowe (szczególnie w okresie wykotów i po
strzyży) i stosunkowo trudno rozmnażające się. Dopiero w XIX i XX wieku kozy
tej razy trafiły do Europy, Ameryki Północnej i Australii i rozpoczęto hodowlę
i chów kóz angorskich poza Turcją. Obecnie zwierzęta te hoduje się w Republice
Południowej Afryki, Stanach Zjednoczonych, Australii i na mniejszą skalę w
niektórych krajach europejskich (np. Francji i Wielkiej Brytanii). W Polsce
kozy tej rasy są utrzymywane jedynie hobbystycznie, jako zwierzęta
towarzyszące.
Kozy angorskie są dobrze umięśnione i
osiągają średnią wielkość. Pod względem wysokości w kłębie i masy ciała
występuje u nich jednak bardzo duże zróżnicowanie. Samice najczęściej mierzą w
kłębie 45-60 cm i osiągają masę 30-40 kg, a samce odpowiednio 50-70 cm i 45-55
kg. Nierzadko jednak spotyka się kozy o masie dochodzącej do 50 kg, a dorosłe
kozły w wieku powyżej 5 lat ważą nawet do 100 kg. Zarówno samice jak i samce są
rogate, przy czym u kozłów rogi są znacznie dłuższe i spiralnie skręcone. Kozy
angorskie mają stosunkowo niewielkie, ciężkie, obwisłe uszy. Pokryte są białą
wełną. Wełna kóz angorskich ma bardzo podobny skład chemiczny do owczej. Jest
jednak od niej delikatniejsza, cieńsza (szczególnie ta pozyskana od młodych
zwierząt) i charakteryzuje się dużą odpornością na filcowanie. Włosy osiągają
bardzo różną długość. Zwykle jest to około 12-15 cm, niekiedy 20-25 cm, a w
skrajnych przypadkach nawet do 75 cm. Z wełny kóz angorskich produkowany jest
moher. Kozy angorskie strzyże się dwukrotnie w ciągu roku. Roczna wydajność
wełny jest bardzo różna i waha się od 1-3 kg u kóz i 3-6, czy nawet do 10 kg u
kozłów. Plenność u kóz angorskich jest niska i rzadko przekracza 100%.
Produkują one niewielkie ilości mleka (70-100 kg) i nie są dobrymi opiekunkami,
co w konsekwencji prowadzi do licznych upadków koźląt.
4. Użytkowanie puchowe
Znane są zaledwie trzy rasy kóz, od
których, poprzez wyczesywanie, możliwe jest pozyskiwanie puchu. Są to kozy
przydońskie, orenburskie i kaszmirskie, ale jedynie ostatnia z wymienionych
jest szerzej znana i rozpowszechniona na świecie.
Rasa kaszmirska
Rasa kaszmirska (Kashmir, Pashmina)
była znana i wykorzystywana do produkcji słynnego i cenionego kaszmiru już w
starożytności. Nazwa rasy wywodzi się od znajdującej
się w Himalajach Doliny Kashmir. Obecnie kozy kaszmirskie
stanowią grupę ras utrzymywanych
głównie w Azji, Australii i Nowej Zelandii oraz na mniejszą skalę w Stanach
Zjednoczonych i w niektórych krajach Europy (np. w Wielkiej Brytanii).
Kozy kaszmirskie są małymi zwierzętami.
Samice osiągają wysokość w kłębie 56-60 cm i masę ciała 27-35 kg, a samce
odpowiednio 66-70 cm i 45-50 kg. Mają bardzo zróżnicowane umaszczenie. Od kóz
kaszmirskich uzyskuje się rocznie jedynie 100-200 g wysokiej jakości puchu.
Składa się on z bardzo cienkich włosów o długości około 35-50 mm. Od kóz tych
można również pozyskiwać mleko, jednak ich wydajność jest niska (do 180 l). Nie
są wymagające co do warunków środowiskowych. W odróżnieniu od innych gatunków
kóz nie wspinają się tak chętnie, dzięki czemu nie wymagają wysokich ogrodzeń.
Rozród kóz kaszmirskich nastręcza wiele trudności, a wskaźniki go
charakteryzujące są zdecydowanie niższe niż u pozostałych ras.
5. Użytkowanie dwustronne
Bardzo rzadko w chowie i hodowli kóz
spotykamy się z rasami użytkowanymi wszechstronnie. Zwykle zwierzęta użytkowane
są jedynie w dwu kierunkach - mlecznym i mięsnym. Zwierzęta takie należą najczęściej
do starych, lokalnych ras. Zazwyczaj charakteryzują się one doskonałym
przystosowaniem do miejscowych warunków środowiskowych. Pod względem wydajności
ustępują jednak znacznie rasom o jednokierunkowej mlecznej lub mięsnej
użytkowości. Z tego względu rasy wszechstronnie użytkowe stopniowo tracą na
znaczeniu i zostają zastąpione przez inne, użytkowane jednostronnie lub
dwustronnie. W Polsce był to jeden z powodów, który doprowadził do wyginięcia
kóz ras sandomierskiej i kazimierskiej. Rasa sandomierska stanowiła typowo
lokalną rasę. Kozy pokryte były długim włosem i miały białe umaszczenie z
barwnymi łatami (szarymi, czarnymi lub żółtobrązowymi). Ich wydajność mleczna
była niewielka i wynosiła około 300-400 kg. Kozy rasy kazimierskiej hodowane
były lokalnie w okolicach Kazimierza Dolnego. Były to kozy rogate, czarno
umaszczone i pokryte gęstym, długim włosem. Charakterystyczną cechą rasową tych
zwierząt było złocistożółte zabarwienie tęczówki. Kozy te produkowały do 300 kg
mleka. Obecnie w Polsce jedynie sporadycznie można spotkać zwierzęta
przypominające wyglądem obie wymienione powyżej rasy.
Rasa anglo-nubijska
Kozy rasy anglo-nubijskiej
(Anglo-Nubian, w Stanach Zjednoczonych rasa ta nazywana jest również nubijską -
Nubian) zostały wyhodowane w Anglii w XIX wieku w wyniku krzyżowania
kóz nubijskich z Egiptu, kóz pochodzących z Indii i rodzimych kóz brytyjskich.
Kozy anglo-nubijskie są obecnie hodowane na całym świecie, ale przede wszystkim
w Europie, Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej. W wielu krajach
rozwijających się są wykorzystywane do uszlachetniania lokalnych ras, co jest
między innymi wynikiem ich łatwego przystosowywania się do wysokich temperatur.
Kozy rasy anglo-nubijskiej osiągają
duże rozmiary. Samice mierzą w kłębie około 75 cm i ważą do 110 kg, a samce
odpowiednio 90 cm i 140 kg. Rasa ta odznacza się charakterystycznym wyglądem
głowy. Zwierzęta są bezrogie (bardzo rzadko rogate), uszy mają obwisłe, długie
i szerokie. Grzbiet nosa jest wyraźnie zakrzywiony („nos rzymski”). Włosy są
krótkie, a umaszczenie różnorodne. Występują zarówno zwierzęta o jednolitej
barwie (np. białe, brązowe, czarne) jak i łaciate (np. biało-czarne). W
porównaniu z rasami typowo mlecznymi, kozy anglo-nubijskie charakteryzują się
mniejszą wydajnością mleczną (zwykle poniżej 1000-1250 kg), przy wysokiej
zawartości tłuszczu i białka (odpowiednio około 5,0% i 3,6%). W Polsce
wydajność mleczna kóz tej rasy wynosi średnio około 450 kg. Płodność wynosi
około 80-100%, a plenność 150-200 %.
Rasa Murciano-Granadina
Rasa Murciano-Granadina (Murciana
Granadina, Murcia Granada) jest rasą pochodzącą z
południowo-wschodnich rejonów Hiszpanii. Jej nazwa wywodzi się od Murcji miasta
stanowiącego stolicę regionu autonomicznego o tej samej nazwie i Granady
leżącej w sąsiednim regionie autonomicznym – Andaluji. W 1975 roku odpowiednie
władze zdecydowały o administracyjnym połączeniu dwu rozpowszechnionych ras kóz Murcia i Granada w jedną
Murciano-Granadina i stworzeniu jednej księgi hodowlanej. W obrębie rasy
wyróżnia się niekiedy dwie odmiany - Veguesi utrzymywaną na nizinach i Montana
wywodzącą się z gór. Kozy rasy
Murciano-Granadina eksportowano do krajów Ameryki Południowej i Środkowej oraz
północnej Afryki. Są one dobrze przystosowane do suchego i gorącego klimatu.
Zwierzęta rasy Murciano-Granadina są
małej lub średniej wielkości. Samice osiągają wysokość w kłębie około 70 cm i
masę ciała 30-50 kg, a samce odpowiednio ponad 75 cm i 50-70 kg. Włosy u samic
są krótkie i delikatne, a u samców dłuższe i silniejsze. Zwierzęta mają
jednolite umaszczenie w różnych odcieniach od brązowego (fot. A13) do czarnego
(fot. A14). Mają stojące uszy, a u kozłów zwykle występuje broda oraz rogi.
Wydajność mleczna zwierząt tej rasy wynosi około 500 kg (zawartość tłuszczu
około 5,3%, a białka około 3,5%).
Rasa damasceńska
Rasa damasceńska (Damascane, Aleppo,
Baladi, Chami, Halep, Shami) została wyhodowana na terenach
Libanu i Syrii, a jej nazwa pochodzi od stolicy Syrii - Damaszku. Rasa ta
utrzymywana jest obecnie również na południu Turcji, w Iraku, Izraelu i na
Cyprze. Niekiedy określa się ją jako zbliżoną do kóz nubijskich. Rasa to
początkowo nastawiona była jednostronnie na produkcję mleczną, obecnie
natomiast jest ona użytkowana dwustronnie (użytkowość mleczno-mięsna). Kozy
damasceńskie nie są przystosowane do chłodnego klimatu i wymagają dobrego
żywienia.
Zwierzęta są średniej i dużej
wielkości. Samice mierzą w kłębie 65-70 cm i osiągają masę ciała około 40-65
kg, a samce odpowiednio 80 cm i 50-90 kg. Zwierzęta mają różne umaszczenie.
Najczęściej są koloru czerwonego lub brązowego. Niekiedy umaszczenie ma jasną
barwę (szara, żółta, kremowa) lub zwierzęta są łaciate. Rzadko spotyka się
natomiast czarne kozy damasceńskie. Zwierzęta obu płci mogą być zarówno
bezrogie jak i rogate. Uszy mają długie, obwisłe i wygiętą linię grzbietową
nosa („nos rzymski”). Zwykle u zwierząt tej rasy na szyi występują dzwonki.
Kozy osiągają wydajność mleczną od 260 do ponad 700 kg (zawartość tłuszczu
3,8-4,5%, białka 4,0-4,8%). Rasa charakteryzuje się plennością od 150% do nawet
260%. Przyrosty dzienne kózek do 12 tygodnia życia wynoszą około 180 g.
Wydajność rzeźna dochodzi do 50%. Zawartość mięsa w wyrębach wartościowych
wynosi około 55%, a tłuszczu około 27%.
Rasa karpacka
Kozy karpackie stanowią
starą, lokalną rasę, która już w XIX wieku występowała obok owiec i bydła na
trenie polskich Karpat. Obecnie najliczniejsza populacja kóz tej rasy zachowała
się na terenie Rumunii. Rumuńskie kozy karpackie reprezentowane są przez dwa
typy barwne. Jeden to typ biały podobny do kóz występujących w Polsce (fot.
A18), drugi to typ kolorowy charakteryzujący się dwu lub trzy kolorowym
umaszczeniem okrywy włosowej. W Polsce kozy ras rodzimych, w tym i karpackie
przez lata traciły na znaczeniu. Wyparte zostały one przez importowane rasy kóz
o wyższych walorach użytkowych. Doprowadziło to ostatecznie do prawie
całkowitego wyginięcia tej rasy. Próby jej restytucji podjęto w 2005 roku w
Instytucie Zootechniki w Balicach. Obecnie stado kóz karpackich utrzymywane
jest w Zakładzie Doświadczalnym IZ - PIB Odrzechowa.
Rodzime kozy karpackie to zwierzęta o
średniej wielkości. Samice mierzą w kłębie około 60 cm i osiągają masę w
granicach 30 - 35 kg, a kozły odpowiednio około70 cm i około 50 kg. Zwierzęta
pokryte są półdługimi włosami (u kóz do około 21 cm, a u kozłów 31 cm) o białej
barwie. W linii pośrodkowej grzbietu okrywa włosowa rozdziela się równomiernie i opada na
obie strony tułowia. Zwierzęta mają
stojące, długie, wąskie uszy, dzwonki, i brodę (szczególnie obfitą u samców). U
obu płci występują stosunkowo cienkie rogi, a nad oczami często
charakterystyczna grzywką. Rogi samców są rozłożyste z charakterystycznym spiralnym skrętem
w kierunku ruchu wskazówek zegara. Wydajność
mleczna kóz karpackich wynosi obecnie około 450-470 kg (zawartość białka 2,8%,
tłuszczu 3,4%), płodność około 100%, a plenność 150-160 %.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz